Istoria Spitalului Giurgiu

Istoria Spitalului Giurgiu  incepe odata cu prima atestare documentara a asezamantului medical actual in 1871 (prima unitate sanitara dateaza din 1835).
Pe acelasi amplasament  in mijlocul unei oaze de verdeata  si cu eforturile dr. Jean Ionescu Miltiade (primul director)  dupa aproape un secol s-a ridicat spitalul Regina Maria ,o ctitorie moderna pe atunci compusa din doua pavilioane pentru bolnavi si multe corpuri anexe : farmacie, laborator,birouri administrative.
Pagini de vreme s-au asezat peste oras si in acelasi timp peste spital ;istoria institutiei condenseaza file din cele mai semnificative din insasi istoria orasului;  momente grele ca razboiul si inundatiile din care silueta cladirii vechi a dominat viata medicala pana in prezent .

Prin sala bibliotecii care pastreaza mobilierul original si care este de o rara frumusete au trecut medici remarcabili: sotii Paltineanu,Gheorghe Cristescu,Fraimovici Mayer,Serban Iliescu.


Lista ar putea continua cu cei care au plecat mai ieri dintre noi:,Munteanu Ion, Mihai Ionescu.
Spitalul Giurgiu a reprezentat oaza tamaduitoare spre care oamenii suferinzi s-au indreptat cu speranta si unde slujitorii sanatatii constienti ca sunt inca multe de perfectionat in activitatea lor s-au daruit obtinand maximul in conditiile date.
Spitalul a fost o gazda curativa pentru multi diplomati acreditati la Bucuresti . Printre  ei atasatul cultural american Milton G . Lehrer  , autorul celebrului studiu ,,Ardealul pamant romanesc “ care in semn de respect si de recunostinta i-a oferit doctorului Miltiade Ionescu primul exemplar cu autograf al lucrarii sale.

In anul 1986 semestrul II au inceput lucrarile cladirii noi a spitalului , constructie tip bloc , ansamblul  a fost dat in folosinta in anul 1993 si are  Acd  11453 mp. si regim de inaltime de la P+1 , la P+4 .
Din octombrie 2007(O.M.S 1278/2007), avand in vedere prevederile Hot.575/27.07.2011, spitalul primeste titulatura de  Spital Judetean de Urgenta. In perioada iulie 2011-ianuarie 2012 in urma reformei din sanatate se comaseaza cu Spitalul Vadu Lat preluand sectiile psihiatrie acuti si cronici (care raman sectiii exterioare), precum si cu Spitalul Singureni in prezent  mutat  intr-un pavilion complet renovat in incinta spitalului.
Din 24.05.2011 prin ordinul672 Spitalul Judetean de Urgenta  se clasifica in categoria III.(Ord.323 din 2011 privind criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor in functie de competente).


BIBLIOGRAFIE
Balanescu Ion –Monografia  Orasului Giurgiu-1912
Constantin Enache – Monografia Municipiului Giurgiu -2005